Twitter

Reema Shalih Ar-Riyashi

Wednesday, June 11, 2008 , Posted by ummu_abdullah at 6/11/2008 08:18:00 PM

Profil Reema:-
Reema Shalih Ar-Riyashi:ayuk:

Wanita ke-7 Pelaku Aksi Bom Syahid
Wanita pertama dari Gaza

Umur: 22 tahun
Zauj: Ziyad ‘Awwad (27thn)
Anak: 2 org (Dhuha - <3thn, Muhammad – 1 stengah thn)
Tempat Tinggal: Kota Gaza
- Sosok isteri yang taat dan memiliki komitmen yang tinggi
– meminta izin drpd suami untuk melakukan aksi bom syahid
- Ziayd menyambut baik keinginan isterinya.
- Ziyad turut serta dalam merencanakan aksi tersebut
- Beliau menghantar Reema ke pos perbatasan militer, malah beliau tidak terus pergi setelah menurunkan Reema, beliau tunggu sebentar mendengar bunyi ledakan bom yang akan diledakkan oleh Reema. 4 orang tentera Israel mati dan lebih 10 cedera parah.

- Beilau mendengar suara ledakan itu dengan tenang. Jasad Reema berkecai hancur berkeping-kepingan.
- Setelah aksi tersebut berlaku, Israel menuduh Syeikh Ahmad Yasin sebagai dalang utamanya dan merencana untuk membunuhnya.
- “Mulai sekarang Israel tidak akan pernah main-main dlam memperlakukan para wanita Palestin”
- Aksi tersebut merupakan aksi yang sukar untuk dilaksanakan memandangkan pos tersebut mempunyai alat penggera untuk mengesan bom.
- Brigade Izzuddin al-Qassam: “Reema mengenakan ikat pinggang yang telah dilengkapi bahan peledak berkekuatan tinggi yang memenuhi pinggang hingga betisnya. Ia berjalan menggnakan tongkat”
Renungan:
:love:
1. Aksi pertama yang dilakukan oleh wanita yang sudah bernikah. Punyai anak yang masih menyusu. “Aku sangat mencintai anak-anakku, tetapi kecintaanku kepada Allah lebih besar dari semua itu.
2. Aksi yang berlangsung seiring dengan ancaman Sharon yang memperlakukan pemeriksaansatu pintu di perbatasan.

3. Aksi yang sangat baik dan terencana. Tidak ada satu pun warga palestin yang terkorban.
4. Tempat sasaran adalah tempat militer Israel sehingga yang tewas seluruhnya adalah tentera. Lokasi ini sangat sulit dilakukan dan sangat menyilitkan HAMAS untuk melakukan survei.
:astig:

Aksi yang dilakukan oleh
Reema telah membuktikan hakikat persamaan darjat hakiki antara lelaki dan perempuan. Persamaan dalam memperoleh kesyahidan, persamaan dalam membela aqidah, kehormatan dan tanah kelahiran.

“sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang di jalan aLlah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang kami lakukan itu dan itulah kemenangan yang besar.” (9:111)

Currently have 0 Komen:

Leave a Reply

Post a Comment