Twitter

Aktiviti Minggu Ini

Saturday, May 16, 2009 , Posted by ummu_abdullah at 5/16/2009 04:31:00 AM


Assalamualaikum wbt...

Perkongsian yang diharapkan akan memberi semangat kepada semua para ummi atau ibu di luar sana untuk terus kembali merenung peranan ibu sebagai pendidik pertama kepada anak-anak.


Senarai Aktiviti Minggu Ini bersama big Bro Abdullah >''<

1. Playing Math
2. Science is Fun
3. Become an Artist (Coloring)
4. Paper Snake, Blind Snake
5. Football is Great
6. Playing UNO!
7. Documentary Time



Senarai Aktiviti Bersama Cute Little Muhammad
1. Body Part
2. Touching and Feeling
3. How to Make Apache???






Alhamdulillah, semuanya berlalu tanpa disedari. Dengan izin Allah jua...


Buat uhud80, jazakillah khair sebab banyak kongsi... huhu, bila la nak pi umah lagi ni... iskisk....

Saya cerita sikit tentang aktiviti ni. (Random pick)



1. Playing Math


- Hanya menggunakan jarum yang kepalanya bulat dan berwarna serta polistrine.
- Pertama saya cucuk semua jarum di atas polistrine, kemudian, Abdullah mula susun mengikut warna dan dia akan kira setiap warna ada berapa


(Abdullah boleh kira 1-12 je, lebih daripada itu, dia akan ulang semula dengan nombor yang dia suka)


2. Science is Fun

Science Facts and Videos screenshot =)


- Planningnya nak explore website ni ---> Science Facts and Videos
- Apa yang berlaku adalah "Mosquito Life Cycle"


Tetiba paksu Abdullah panggil Abdullah untuk tengok jentik-jentik dalam bekas belakang rumah (terkejut jugak bila ada jentik-jentik). Penyelesaiannya adalah, ambil ikan laga dalam rumah, masukkan dalam bekas tu. Sampai kenyang ikan laga tu, baru keluarkan semula. Ternganga Abdullah tengok jentik-jentik tu.


"Ha, ni la jentik-jentik, yang jadi nyamuk tu, yang gigit kakak tu sampai masuk hospital" Bising la Abdullah bila dapat tengok binatang yang diceritakn selama ini.



"Yang mana?" Pening umi...



"Yang kita tengok gambar kat klinik tu"


Bila ke KK, selalu bawa Abdullah, kemudian seperti biasa, semua gambar yang ada di situ dia tanya. "tu apa tu?", "kenapa?", "mana?"... dan banyak lagi soalan-soalan killer.

3. Playing UNO!


- Simple je, Kad UNO tu kan berwarna warni, kemudian dia akn susun mengikut nombor, bukan color. Ummi biarkan aje dia nak susun macam mana, lastly NUMBERs Is His Choice!


4. Documentary


- Kali ni tajuk Ferrari
- 15 minit aje Abdullah tengok betul-betul. (Abi, lepasni bawa balik lagi ek Documentary yang best2... terutama Megafactory. (untuk sapa ni?)huhu



5. Body Part


-Abi dier punya aktiviti. Sebenarnya aktiviti ini dilakukan setiap hari. Cuma semalam aje yang lain sikit. setelah kak haridah kongsi pasal buku ape ntah.



Reaching 3 month :
Helping baby learn about his body
Help him put his finger into object like, jar, paper rools mouth, tisuue paper
About 15 Minutes guna 5 games :Visual game,Touch game, Hearing game, Smeel game, Movement game
TOUCH GAME
purpose : Touch stimulation and body part recognition
you ll need : Full leght mirror
Time : 1 minute
Baby's position : Sitting up in infant seat, in front of mirror
Watch for : Baby's relaxtion
-stroke baby, naming all body part
-taking his own rigt hand in yours, have him touch head, arm, belly, leg foot ect
***repeat with his left hand

5. How to Make Apache???

- Sebenarnya gimik saja... =) Masa tengah tengok Documentary tentang How to Make Apache, Muhammad baring depan laptop jugak dan ada la beberapa kali dia merenung laptop tu sampai berkerut-kerut. Yang saya dapat kesan, kurang dari 5 minit, dia dah hilang fokus.

Moga bermanfaat... >''<

Currently have 3 Komen:

  1. isha aqleema says:

    Good Job ummu abdullah('',)
    kena belajar ngan ummu abdullah dan uhud80 ni...preparation untuk masa akan datang. Bila tak pasti...hehe

  1. kakyong says:

    Salam Ummu Abdullah...

    wah bagus perkongsian ni.. boleh dicopycat... :)

    kakyong ade cuba ajar fikri in English.. tp bila dah terlebih pandai kat BM, bila kita sebut english word dia dok betui kan ke BM... huhuu.. fenin.. dok ler clarify kat dia.. skrg ni ibu ajar abng English.. dia tetap pertahankan juga apa yg dia tahu...

    nampaknya kena ikut cdgn prof akan dulu.. guna prinsip OPOL : one parent one language.. masalahnyer ibu & ayah 2-2 ckp melayu..hmm, nak buek camno.. tengah pk resolusi camne nak buat ni.. ade cadangan tak?!

    ada tag utk Ummu Abdullah, Tag 3 http://kakyong72.blogspot.com/2009/05/sesi-menjawab-tag-part-2.html

  1. isha_aqleema, tafadholi, ana hanya insan yang lemah, menuntut cinta Allah. eh, anti wat la blog, ana rasa banyak manfaatnya...

    To kakyong...
    ehhe, comel tul fikri... i ever had the same situation... Cumaapa yang dibuat, saya dan suami menyebut objek-objek/binatang-binatang yang dijumpai dalam english. Dandia akan absorb juga sebenarnya...insyaAllah

Leave a Reply

Post a Comment